Notícies anteriors


Candidatura del Fòrum Global d'Ecoturisme 2025

La Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural junt amb la Direcció General de Turisme organitzaran i acolliran a la primavera del 2025. Hi participa també la Diputació de Barcelona. La presentació va tenir lloc el dia 27 de setembre. La Generalitat juntament amb el suport d’una comunitat mundial d'ecoturisme promou un esdeveniment únic per avaluar les dues dècades des de la Convenció del Quebec (2002), per abordar els reptes actuals compartint bones pràctiques i per proposar un conjunt de recomanacions i un full de ruta per a la propera dècada.

 

Mes informació aquí.

 



Presentació de l'informe Mesures de sostenibilitat adoptades en matèria de pesca i política ambiental al litoral de la Costa Brava

En els darrers 20 anys s’han anat implementant diverses mesures per fer de la pesca a la Costa Brava una pràctica més sostenible: des de la implementació dels plans de gestió fins a la millora de les arts de pesca. Des del GALP us conviden a la presentació de l’informe Mesures de sostenibilitat adoptades en matèria de pesca i política ambiental al litoral de la Costa Brava que les recopila i que han contribuït a reduir la petjada de carboni en més del 37% i a posicionar nostre peix com a producte sostenible i de qualitat.

 

L’esdeveniment, organitzat conjuntament amb la Fundació Alícia, es celebrarà el 2 i el 9 d’octubre. N’adjuntem el programa i podeu confirmar l’assistència en aquest enllaç.

 

 

Podeu descarregar-vos el programa del dia 9 d'octubre aquí.

 



ICATMAR
Font. Revista Baix Empordà - ICATMAR

La temperatura del mar aquest estiu a Catalunya supera en 1,8 graus la mitjana dels últims 40 anys

L’aigua del mar al Mediterrani central, i més concretament davant del litoral català i valencià, ha assolit els mesos d’estiu (juny, juliol i agost) una temperatura mitjana de 25,5 graus. Segons dades facilitades per l’Institut Català de Recerca per la Governança del Mar (ICATMAR), aquest registre és el tercer més alt des del 1982 i apuntala la tendència a l’alça dels últims anys. La mortalitat i la redistribució d’espècies apareixen com les dues principals conseqüències de l’escalfament de l’aigua del mar, un fenomen amb una “tendència a l’acceleració” que preocupa.

 

Més informació aquí.

 



Font. Revista Baix Empordà
Font. Revista Baix Empordà

L’Estat fa marxa enrere amb la veda de quatre mesos de sardina i només s’aplicarà al novembre

L’Estat ha fet marxa enrere amb la veda de quatre mesos de sardina que preveia el pla de gestió de pesca d’encerclament al Mediterrani i que comptava amb l’oposició de la Generalitat i del sector pesquer. La veda de quatre mesos inaplicable, ha estat derogada i s’ha transformat en una extensió de la veda biològica que paralitza l’activitat de la flota, com havia demanat el sector.

 

Més informació aquí.

 



Font. Revista Baix Empordà
Font. Revista Baix Empordà

Els Agents Rurals intensifiquen el control per detectar embarcacions fondejades que malmetin la posidònia

Els Agents Rurals intensifiquen durant l’estiu el patrullatge per mar per donar resposta a l’augment d’embarcacions que hi naveguen i vetllar perquè es compleixi la normativa. Una de les accions que vetllen per evitar és el fondeig d’embarcacions sobre posidònia. ES tracta d'una tasca que es fan des de fa uns anys coordinada pel grup de suport marí del cos, vigilant que es respecti la senyalització i sancionant les embarcacions que hi ancoren a sobre.

 

Més informació aquí.

 



Neixen 81 tortugues careta en un niu a la platja de Sa Riera de Begur

Entre la matinada del dimarts 8 d’agost i la matinada del diumenge 13 d’agost, van descloure la majoria d’ous d’un niu de tortuga careta, una espècie autòctona i protegida, que els va pondre el passat 18 de juny a la platja de Sa Riera, a Begur.

 

Felicitats!

 

Més informació aquí.

 



La vigilància del litoral marítim català

La vigilància és un dels reptes identificats a la Taula i des dels diferents organismes implicats (mossos d'esquadra, agents rurals,...) s'està intentant assolir. El dia 21 de juliol, els Mossos d’Esquadra van presentar el nou Pla d’Estiu 2023, amb la missió d’intensificar el patrullatge preventiu arreu del litoral català. Des del seu desplegament la Policia Marítima ha treballat en una estratègia centrada en la proximitat, el servei a la ciutadania, la prevenció, la col·laboració i coordinació i els aspectes assistencials i d’auxili en l’entorn marítim i que pretén reforçar en aquest període estival. Com ja sabeu, des de l'any 2021 la policia marítima disposa de diferents embarcacions, una d'elles ubicada a Palamós.

 

Més informació aquí.

 



Aprovat el nou Pla pluriennal 2023-2026 de l’Estratègia marítima de Catalunya

El dia 20 de juliol el Consell el Ple del Consell Català de Cogestió Marítimaa ha aprovat el nou Pla pluriannual de l'Estratègia marítima de Catalunya. Aquest pla inclou 334 accions, entre altres. La promoció d’un turisme marítim innovador, la creació del Pla d’acció de relleu generacional pesquer o l’aposta per l’aqüicultura restaurativa que inclou el cultiu de macroalgues són algunes de les novetats del nou Pla pluriennal 2023-2026 de l’Estratègia marítima de Catalunya, que té com a objectiu principal impulsar l’aprofitament del mar de manera sostenible, tot garantint l’equilibri social i territorial i la sostenibilitat dels ecosistemes.

 

Més informació aquí.

 



Jornada explicativa sobre els ajuts als Espais Naturals Protegits (també Espais Xarxa Natura, com el Litoral del Baix Empordà)

Des del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya han organitzat una jornada explicativa sobre els ajuts als Espais Naturals Protegits (virtual) en la que podreu preguntar els vostres dubtes (recordeu que la convocatòria està oberta fins el 21 de juliol). La jornada informativa serà aquest divendres 14 de juliol a les 12h.

 

Us animem a entitats i empreses a assistir-hi!!! Si fos el cas, envieu-nos un correu electrònic i us farem arribar l'enllaç a la sessió virtual.

 



Font: Ajuntament de Begur
Font: Ajuntament de Begur

L’Ajuntament de Begur vetlla per a garantir la màxima qualitat de les platges durant la temporada d’estiu

El passat 3 de juliol el Mas d’en Pinc va acollir una jornada informativa i participativa adreçada a les empreses concessionàries de serveis de temporada a les platges del municipi. La trobada estava impulsada per la Regidoria de Medi Ambient i Platges de l’Ajuntament amb l’objectiu de traslladar les principals directrius a seguir per tal de garantir el model de sostenibilitat, seguretat, singularitat, salut i qualitat que distingeix les platges i cales de Begur.

 

Més informació aquí.



Programa de la Xerrada
Programa de la Xerrada

Xerrada sobre ecobriefing a l'Estartit

El dia 6 de juliol tindrà lloc, a l'EMD de l'Estartit, una xerrada sobre l'ecobriefing con a eina per aconsseguir un busseig més sostenible. La xerrada es realitzarà a la seu de l'EMD de l'Estartit i anirà a càrrec de Ramón Alturo, Director del Parc Natural charla se realizará en la EMD de l'Estartit e irá a cargo de Ramón Alturo, director del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, Míriam Prat, presidenta de l'Associació de Centres Turístics Subaquàtics de la Costa Brava i Andreu Dalmau, de l'entitat Submon.

 

Podeu descarregar-vos el programa aquí.



Font: Ajuntament de Begur
Font: Ajuntament de Begur

Una tortuga careta nidifica a la platja de Sa Riera (Begur)

Des de l’Àrea de Medi Ambient de l’Ajuntament de Begur es fa una crida a tota la població a col·laborar en la protecció, defensa i benestar d’aquesta espècie durant la seva estada a casa nostra.

 

La matinada del dissabte 17 al diumenge 18 de juny la Policia Local de Begur va rebre un avís veïnal alertant de la presència d’una tortuga a les costes del municipi. En concret, es tracta d’una tortuga careta (Caretta caretta) -també coneguda com a tortuga babaua- que ha escollit la platja de Sa Riera per a pondre els seus ous, convertint-se així en el niu més septentrional de la costa mediterrània a la Península Ibèrica.

 

Més informació aquí.

 



Itineraris per promoure l'immersió responsable en tres cales a cap de Creus

El Parc Natural del Cap de Creus ha creat tres itineraris d’immersió lleugera (“snorkel”) a les cales “urbanes” de la Tamariua (Port de la Selva), Portlligat (Cadaqués) i Murtra (Roses) on el Pla Rector d’Usos i Gestió de l’àmbit marí de parc (PRUG) prohibirà pescar.

 

 

L’objectiu és que, amb aquesta prohibició, les cales seleccionades augmentin la diversitat i el tamany de les espècies que s’hi poder trobar i, alhora, es promogui un coneixement “respectuós” i “responsable” del medi.

 

Més informació aquí.

 



Font: Platges Cat - ACA, 20/06/2023
Font: Platges Cat - ACA, 20/06/2023

L'estat de les platges a Catalunya i al Litoral del Baix Empordà

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va començar, la setmana passada, els primers mostrejos per al control de la qualitat sanitària en 255 zones de bany litorals, els quals han evidenciat que el 96,1% de les platges han obtingut la qualificació d'excel.lent en el primer control de la campanya. Els resultats es poden consultar a la web de l'ACA i en el portal PlatgesCat des de divendres 16 de juny.

 

 

Més informació aquí.

 



Projecte CATaMARà (divulgació i recursos sobre la Xarxa marina 2000 a Catalunya) - SUBMON

 

El projecte CATaMARà és una proposta d'educació ambiental que té com a objectiu connectar CATalunya amb els espais protegits del MAR Mediterrani, seguint com a ruta de navegació la Xarxa Natura 2000 marina catalana.

 

Amb aquest projecte, SUBMON, en col.laboració amb l'Ajuntament de Llançà, l'associació SomMar i EmpordaiNat (IAEDEN), amb el suport de la Generalitat de Catalunya, desenvoluparà materials divulgatius per donar a conèixer la Xarxa Natura 2000 marina a Catalunya i els seus valors i els compartirà en diferents espais de participació.

 

El 7 de juny van fer la presentació del projecte a Palamós i el dia 14 de juliol es farà a Begur, a l'Espai Mas Pinc, a les 18 hores.

 

Més informació sobre el projecte CATaMARà i sobre els recursos que van generant aquí.

 



Algunes propostes de turisme sostenible

L'Agència Catalana de Turisme (ACT), mitjançant el projecte RESTART MED! ha subvencionat cinc propostes de turisme sostenible. Poden ser iniciatives inspiradores per l'àmbit del Litoral del Baix Empordà.

 

També aprofitem i us posem l'enllaç a un document: "Llibre verd sobre Ecoturisme Universal a Catalunya". Es tracta d'una guia per a professionals i destinacinons publicada a finals de l'any passat i en la que va col.laborar un dels participants a la jornada sobre turisme i conservació que vam organitzar a Palamós el passat 26 d'abril.



Curs sobre economia blava sostenible al juliol

Tot i que l'ús i l'explotació dels oceans i dels seus recursos té una llarga història, la societat actual està girant, cada vegada més, la seva mirada cap al mar, com un espai vital per poder respondre a bona part dels grans reptes que afronta la humanitat, des de la crisi climàtica fins a la sobreexplotació dels recursos naturals i la necessitat de conservar els ecosistemes marins, i des de la seguretat energètica fins a la gestió humanitària de fluxos migratoris.

 

El curs s'inscriu en l'anomenada Economia Blava Sostenible, un sector de sectors tradicionals, innovadors i emergents, pel qual estan apostant fortament la ciutat de Barcelona, els governs de la Generalitat de Catalunya i de l'Estat, i la Unió Europea. .

 



Font: Revista del Baix Empordà
Font: Revista del Baix Empordà

Engeguen un projecte per replantar 700 plàntules de posidònia a Cadaqués i frenar-ne l’erosió

L’Associació Otras Manera i Empordà Mar posaran en marxa aquest dijous la primera fase del projecte PosidoniaGrows, que té com a objectiu replantar unes 700 plàntules de posidònia a Cadaqués per frenar-ne l’erosió i reduir la presència d’una alga invasora, la Caulperpa cylindracea.

 

La iniciativa permetrà recuperar per a prada viva uns 25 metres quadrats dels 1.100 que es calcula que hi ha de mata morta coberta per l’alga invasora i es durà a terme a la cala Sa Sebolla, on s’ordenarà el fondeig.

 



Participa en configurar la nova estratègia de Desenvolupament Local 2021-2027 del GALP Costa Brava

 

El GALP (Grup d'Acció Local Pesquer) Costa Brava està treballant en l'Estratègia de Desenvolupament Local 2021-2027, que haurà de presentar el proper 31 de juliol. Les persones i entitats implicades (pesca professional i economia blava en general, comunitat científica, entitats de la societat civil, administracions públiques) podeu participar en alguna de les sessions que organitzen. Heu de tenir en compte que l'àmbit d'actuació que es dinamitzaran des d'aquest Grup d'Acció Local, son els municipis pesquers següents: Cadaqués, L'Escala, Llançà, Palamós, El Port de la Selva, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Torroella de Montgrí - L'Estartit.

 

L'objectiu de les sessions és validar la nova estratègia amb el màxim nombre d'agents implicats. Us adjunteml'enllaç per a que pugueu inscriure-us.

 

Inscripcions aquí.

 



Font: Revista del Baix Empordà
Font: Revista del Baix Empordà

La Fundació Philippe Cousteau comença a impartir a Torroella i a l’Estartit els primers cursos del futur Institut d’Estudis de la Mar

La Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” ha començat a impartir a l’Aula del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, el primer dels cursos del que ha de ser el futur Institut d’Estudis de la Mar. Aquest centre formatiu s’emmarca dins del projecte d’implantació al municipi de la seu científica central mundial de l’entitat, un projecte que es va presentar i signar públicament el passat 28 de febrer a l’Espai Ter

 

El curs que s’està impartint és el de Patró portuari, una formació que habilita l’alumnat a governar qualsevol classe d’embarcació professional, fer guàrdia de navegació segura, controlar el bon funcionament d’un buc i la cura de les persones a bord.

 



Catalunya gestionarà 53,7 milions d'euros dels fons europeus per dur a terme nous plans de sostenibilitat turística

 

En el marc de la tercera convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2023, Catalunya gestionarà prop de 53,7 milions d’euros dels fons Next Generation: 50,5 milions dirigits a 17 destinacions catalanes i prop de 3,2 milions per a un projecte de la Diputació de Girona que engloba municipis diversos.

 

 

Més informació aquí.



Es constitueix la Taula de cogestió de la pesca marítima recreativa de Catalunya

 

El Departament d’Acció Climàtica proposa aquesta mesura per a la gestió sostenible de la pesca recreativa emprant els nous models de governança basats en la implicació dels principals actors afectats: el sector, la comunitat científica, la societat civil i l’Administració

 

La primera tasca que durà a terme aquest òrgan serà la redacció d’un esborrany de la normativa que regularà l’activitat i establirà el futur marc de gestió

 

 

Més informació aquí.



Aliança per impulsar l’ofici de pescador a través d’un programa formatiu

La Generalitat, el Consell Comarcal del Baix Empordà i la Confraria de Pescadors de Palamós uneixen esforços per garantir el relleu generacional del sector pesquer. Es vol facilitar a persones interessades l’entrada al sector pesquer, amb un programa formatiu que integri i complementi les formacions necessàries, que acompanyi les persones participants en la seva entrada al sector i que faci partícip el sector pesquer de la formació i la incorporació dels aprenents.

 

Més informació aquí.



Trobada interrregional: Propostes per una economia blava sostenible

El proper 10 de març es celebra a Salou la trobada interregional "Propostes per una economia blava sostenible", per donar a conèixer i debatre reptes, propostes i bones pràctiques a escala europea per promoure l'economia blava sostenible i contribuir a generar noves oportunitats. Les sessions estan dirigides a agents públics i privats relacionats amb activitats de l'economia blava, tant en sectors tradicionals com emergents.

 

La trobada està organitzada per la Diputació de Tarragona. Més informació i inscripcions: regioconeixement@dipta.cat.

 

Podeu descarregar-vos el programa aquí.



Barcelona acollirà la Conferència del Decenni de l'Oceà de l'ONU del 2024

Encara falta, però volem fer-vos coneixedors de que Barcelona serà la seu de la Conferència del Decenni de l'Oceà de l'ONU del 2024, un esdeveniment que reunirà la comunitat i els socis del Decenni per celebrar els èxits assolits i establir prioritats conjuntes per al futur.

 

La Conferència tindrà lloc del 10 al 12 d'abril de 2024 i està organitzada per la Comissió Oceanogràfica Intergovernamental de la UNESCO, la Generalitat de Catalunya i l'Ajuntament de Barcelona, mitjançant la Fundació Barcelona Capital Nàutica, i el Comitè Nacional del Decenni de l'Oceà d'Espanya, liderat pel Ministeri de Ciència i Innovació a través del CSIC. Si voleu ampliar la notícia, cliqueu aquí.

 

Us mantindrem informats!



El mapa d'hàbitats marins prospecta ja el 70% de la superfície del fons marí

 

Com ja sabeu, el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està treballant en el que serà el Mapa dels hàbitats marins de Catalunya. A finals de l'any 2022, pel que fa a la campanya geofísica, s'ha prospectat el 70% de la superfície del fons marí des de Portbou fins a l'Ampolla i ja s'ha processat gran part d'aquesta informació. Poc a poc, es disposa de més dades per contribuir a conservar el patrimoni natural marí i la seva biodiversitat. Molt bones notícies!!!

 

Més informació aquí

 



La Fundació Alive, organitza les II Jornades de conservació i aprofitament del mar, 2023

 

Amb la voluntat de donar a conèixer i reflexionar sobre els principals àmbits i relacions amb la mar Mediterrània, innovacions, serveis, recursos i formes de gestió, fent especial incidència en la necessària sostenibilitat, conservació i restauració del medi marí, la Fundació Alive organitza, el 3 i 4 de març de 2023, les segones Jornades de Conservació i Aprofitament del Mar.

 

Consulteu el programa aquí

 



Conferència a Girona: "El repte de conservar la vida marina"

 

L'Associació Gironina d'Amics de la Mar, organitza una conferència "El repte de conservar la vida marina", per la doctora Purificació Canals i Ventín, Presidenta de MedPAN (Enllaç extern) (xarxa de gestors d'Àrees Marines Protegides de la Mediterrània), Copresidenta del Grup Marí de l'European Environmental and Sustainable Development Advisory Councils (EEAC) i Professora de la Universitat Rovira i Virgili. És un acte obert a tothom.

 

Serà el dia 15 de febrer, a les 19,30 hores a la Casa de Cultura de Girona.

 

 

Més informació sobre l'Associació i sobre la conferència aquí



Ajuts per projectes que contribueixin, a través del coneixement científic, a la implementació del Pla Nacional d'adaptació al canvi climàtic (2021 - 2030)

 

La Fundación Biodiversidad acaba de publicar una convocatòria per a la realització de projectes que contribueixin, a través del coneixement científic, a la implementació del Pla Nacional d'Adaptació al Canvi Climàtic. Poden ser beneficiaris Entitats i Organitzacions sense ànim de lucre, Universitats, Instituts Universitaris i organismes de recerca. Us animem, a l'àmbit de la Comunitat Científica, el termini finalitza el 16 de març i es poden demanar projectes que finalitzi l'execució el 30 de maig de 2025.

 

Més informació aquí

 



La Càtedra d’Estudis Marítims organitza una Jornada tècnica sobre l’ús dels vedats de pesca al litoral català.


25 de gener 9.30 – 13.00 h

Casa del Mar. Palamós

 

La Càtedra d'Estudis Marítims convida a tots els membres de la Taula de Cogestió interessats a participar en la jornada tècnica sobre l'ús dels vedats de pesca al litoral català, dins del cicle "Pesca i Ciència". El dimecres 25 de gener, a partir de les 9.30, científics de l'Institut de Ciències del Mar, liderats per Joan B. Company, exposaran a la Casa del Mar de Palamós els resultats de les darreres investigacions sobre l'impacte en la recuperació de les poblacions marines a les zones permanents establertes per a la prohibició de la pesca d'arrossegament.

Obriran l'acte el director de la Càtedra d'Estudis Marítims, Francesc Fusté, l'alcalde de Palamós Lluís Puig i el director general de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya, Sergi Tudela.



Subvencions als espais naturals de Catalunya, els hàbitats i les espècies.


S’han publicat les bases reguladores de les subvencions als espais naturals de Catalunya, els hàbitats i les espècies. Us animeu ?. Podria encaixar per portar a terme alguna de les accions del Pla d'Acció. Poden ser objecte de les subvencions regulades en aquestes bases les actuacions per a la restauració, conservació i millora dels espais naturals de Catalunya; els hàbitats i les espècies; l'ordenació dels usos públics i les infraestructures vinculades a aquests usos; la divulgació del coneixement i la sensibilització en relació amb la seva gestió i conservació, i la redacció de plans i estudis vinculats.


En aquest enllaç podeu trobar les bases reguladores


Està previst que el mes de febrer surti la convocatòria !

Animeu-vos! Segur que teniu un projecte que encaixa amb la convocatòria.



Ja es poden consultar els resultats del procés de participació previ a l'avanç del Pla de Protecció i Ordenació del Litoral (PPOL).


Us informem que s’han penjat en aquest portal Participa de la Generalitat els informes finals de resultats relatius al Procés de participació previ a l’avanç del Pla de Protecció i Ordenació del Litoral (PPOL)


També hi ha un altre procés en marxa, previ a la creació del Conservatori del Litoral de Catalunya


L’any vinent possiblement ja es podrà disposar d'un avanç de Pla de Protecció i Ordenació del Litoral sobre el que es tornarà a demanar participació. Us mantindrem informats/des !



Jornada tècnica sobre eines cartogràfiques per a la planificació i la gestió marítima i costanera en l'àmbit de la TCMLBE.


17 d'octubre | 18 - 20 h
Espai del Peix. Palamós

 

La jornada "Eines per a la planificació i la gestió marítima i costanera" forma part del cicle d’extensió universitària "Pesca i Ciència 2022" de la Càtedra d'Estudis Marítims, per a la difusió pel territori de la ciència més avançada i innovadora en el camp de les activitats marítimes i pesqueres. També serà la 1a jornada de transferència científica dels avanços en generació del coneixement en el marc de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà .


L'objectiu de la jornada és donar a conèixer entre les persones i entitats interessades en la planificació i gestió litoral els recursos cartogràfics dels espais litorals i costaners a Catalunya que s’han anat generant darrerament, una part dels quals han estat projectes desenvolupats en l’àmbit del Litoral del Baix Empordà. Al seu torn, la Taula de Cogestió Marítima, estableix en el seu pla d’acció 2022 – 2023 dur a terme dues sessions anuals de transferència científica. És per això que aquesta jornada s’organitza de manera conjunta.