Què hem fet ?

A continuació apareixen alguns exemples d'accions implementades per la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà des de la seva constitució, en 2019.

Accions de diagnosi ecològica, econòmica i social.

Portal de geodades de l'àmbit territorial de la Taula.


Lidera: Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona i Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava.


Cartografia d’hàbitats, espècies, fondària, tipus de fons, usos i activitats marítimes desenvolupades en l'àmbit marítim del litoral dels municipis de Begur, Palafrugell, Mont-ràs i Palamós, àrea on intervé la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà. Es tracta d’un treball realitzat per l’Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona gràcies a un ajut del Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava.


  Entreu al visor



Afluència i mobilitat d'embarcacions en l'àmbit costaner del litoral del Baix Empordà.

Lidera: Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona i Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.


Estudi realitzat per l'Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona, per encàrrec del Departament d'Acció Climàtica de la Generalitat, per conèixer l'afluència i mobilitat de les embarcacions motoritzades i no motoritzades vinculades a la nàutica recreativa i esportiva que transiten, visiten i fondegen en les platges i cales de l’àmbit d'estudi de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà, així com la quantitat de persones que hi ha en aquestes embarcacions i quins patrons de comportament tenen.


DESCARREGA: Afluència i mobilitat d’embarcacions.



Cartografia bionòmica.

Lidera: Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona i Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible.


Estudi de les comunitats marines infralitorals de l'espai Xarxa Natura 2000 del Baix Empordà. Es tracta d’un estudi realitzat per la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya.


Accediu a la informació sobre l'estudi 



Accions d'ordenació i seguiment de l'espai marí.

Foto. Ajuntament de Palamós.

Criteris i recomanacions Plans d'Usos i Serveis de Temporada.

 

Lidera: Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.

 

Al llarg de l’any 2021 i part del 2022, el Grup de Treball creat amb aquest objectiu, ha elaborat una proposta de criteris i recomanacions per a la redacció dels Plans d’Ús i Serveis de Temporada en l’àmbit marí de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà. S’han debatut aspectes relacionades amb la reducció de la pressió sobre l’ecosistema marí, dels fondeigs, de la regulació de les condicions de navegació, de la pesca recreativa i de la vigilància i el control i s’ha arribat a un document amb 13 criteris i 12 recomanacions per poder incorporar aquests criteris.


DESCARREGA PDF: Criteris i recomanacions PUST



Participació en el projecte europeu MPA Engage.

 

Lidera: Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural i Oficina Catalana del Canvi Climàtic. Generalitat de Catalunya.


Les entitats membres de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà i la Secretaria van participar, al llarg de l'any 2021, en el procés participatiu amb l’objectiu d’identificar i debatre les mesures d’adaptació que s'hauran d’incloure el Pla d’adaptació al canvi climàtic de l'espai N2000 Litoral del Baix Empordà. Aquest procés participatiu es va realitzar en el marc del projecte europeu Interreg MPA Engage, impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.

Coneixeu més sobre el projecte Interreg-Med MPA Engage



Programa de seguiment científic de la biodiversitat marina.


Lidera: Universitat de Barcelona i Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Generalitat de Catalunya.


Des de l’any 2021, els diferents espais protegits del Litoral del Baix Empordà, compten amb un programa de seguiment científic estable, gràcies a un contracte entre la Universitat de Barcelona i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El programa està coordinat per Cristina Linares.

Més informació aquí



Bones pràctiques i formació

Jornada tècnica sobre eines cartogràfiques per a la planificació i la gestió marítima i costanera en l'àmbit de la TCMLB.


Lidera: Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà i Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona.


La jornada, celebrada el dia 17 d’octubre a l’Espai del Peix, a Palamós, forma part del cicle d’extensió universitària "Pesca i Ciència 2022" de la Càtedra d'Estudis Marítims, per a la difusió pel territori de la ciència més avançada i innovadora en el camp de les activitats marítimes i pesqueres. També ha estat la 1a jornada de transferència científica dels avanços en generació del coneixement en el marc de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.

L'objectiu de la jornada era donar a conèixer entre les persones i entitats interessades en la planificació i gestió litoral els recursos cartogràfics dels espais litorals i costaners a Catalunya que s’han anat generant darrerament, una part dels quals han estat projectes desenvolupats en l’àmbit del Litoral del Baix Empordà.

Més informació aquí

 

DESCARREGA PONÈNCIES



Segell creat per l'Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub
Segell creat per l'Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub

Submarinisme responsable: ecoguies subaquàtics i eines d’ecoguiatge.


Lidera: Associació de Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava Sub i Grup d’Acció Local Pesquer Costa Brava.


Els anys 2018, 2021 i 2022, l’Associació de Centres de Submarinisme de la Costa Brava ha gestionat la formació adreçada als centres d’immersió de la zona per millorar la qualitat del servei i avançar en la sostenibilitat de l’activitat. Un dels elements clau ha estat la formació dels guies, per tal que esdevinguin els promotors de bones pràctiques als seus clients. D’aquesta manera, a més d’explicar l’activitat, també expliquen els hàbitats on es desenvolupa, la relació entre tots els organismes que hi viuen i com hem de comportar-nos per tal de no destorbar-los. Dins d’aquest projecte, han fet també materials divulgatius.

Coneixeu els materials divulgatius



Jornada sobre vigilància al Litoral del Baix Empordà.


Lidera: Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.


El 9 de juny de 2022 es va organitzar aquesta jornada amb l’objectiu d’explicar la situació actual de la vigilància marítima al Litoral del Baix Empordà i conèixer en detall les funcions i competències dels diferents cossos de vigilància, així com els mecanismes de coordinació existents. La jornada era oberta a totes les entitats membres de la Taula i vam comptar amb les intervencions de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, del Cos d’Agents rurals i del Cos dels Mossos d’Esquadra.



Jornada de Bones pràctiques de l'Economia Blava.


Lidera: Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.


El dia 10 de novembre de 2020 es va celebrar una Jornada de presentació i debat sobre les Bones pràctiques de l’economia blava a l’àmbit marí del Litoral del Baix Empordà. Vam comptar amb les intervencions de portaveus de l’àmbit de l’economia blava i activitats al mar, que van donar a conèixer les bones pràctiques que estan implementant. També es va obrir una reflexió sobre altres bones pràctiques que es podrien incorporar.

Voleu veure el vídeo de la Jornada?


DESCARREGA: Bones pràctiques al Litoral del Baix Empordà 



Jornada sobre Capacitat de càrrega i gestió adaptativa per a la preservació dels ecosistemes marins costaners.


Lidera: Institut de Medi Ambient de la Universitat de Girona i Grup d’Acció Local Costa Brava.


La jornada es va celebrar el dia 30 de setembre de 2020, liderada per l'Institut de Medi Ambient dins el Programa d'Accions 2020 de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà. Va comptar amb un ajut del GALP Costa Brava. A més de la jornada, es va fer una publicació, que podeu descarregar-vos a través del següent enllaç.

Voleu veure els vídeos de la Jornada?


DESCARREGA: Capacitat de càrrega i gestió adaptativa (publicació)



Jornada sobre el Marc Competencial al Litoral del Baix Empordà.


Lidera: Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.


Aquesta va ser la primera jornada que va organitzar la Taula el 19 de novembre de 2019. L’objectiu era conèixer el marc competencial al Litoral del Baix Empordà, ja que intervenen moltes administracions. Per això vam comptar amb les intervencions de diferents Direccions Generals de la Generalitat de Catalunya, del Ministeri per a la Transició Ecològica i de l’Ajuntament de Palamós.

DESCARREGA: Ponències de les Jornades.



Accions de comunicació

Disseny d’una pàgina web de la Taula.


Lidera: Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.


La Taula disposa d’un espai dins del portal participa.gencat.cat, a través del que es fan les convocatòries a les trobades i s’afavoreix la participació de les entitats a la Taula, però no era suficient per poder oferir informació detallada de qui som, perquè estem a la Taula, quins són els nostres interessos i activitats, el que s’ha avançat fins ara. Per això, s’ha dissenyat un espai web propi (www.cogestiobaixemporda.org).

www.cogestiobaixemporda.org



Creació d'un repositori de recerca sobre el Litoral del Baix Empordà al DOCUMARE.

 

Lidera: Càtedra d’Estudis Marítims de la Universitat de Girona.


Tot el material que s'està generant en el marc de la Taula, està a disposició de les persones i entitats interessades a través del Repositori de recerca sobre el Litoral del Baix Empordà, creat en el marc del Centre de Documentació de la Pesca i el Mar (DOCUMARE). A mesura que s'incrementi el coneixement de l'àmbit marí del Litoral del Baix Empordà, aquest repositori anirà creixent.

Accediu al repositori de DOCUMARE de la Taula

 



Disseny:. Arcadi Moradell

Disseny de la imatge corporativa.

 

Lidera: Associació d’Amics Cala Margarida.

 

La imatge corporativa de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà està basada en la delimitació de la zona d'actuació, els eixos nord, sud, est, oest i la forma corbada del litoral en blanc entre la zona marítima blava i la continental verda, el procés de creació és clar amb les imatges adjuntes.